ذائقه غذایی کودکان را با فست فود شکل داده اید احتمالا برای همه شما هم پیش آمده که در میان اطرافیان کودکان یک یا دو ساله ای را ببینید که مشغول خوردن سیب زمینی سرخ کرده با سس فراوان هستند یا تلاش کودکی برای خوردن نوشابه و ممانعت پدر و مادر از دادن نوشابه و در نتیجه گریه و زاری کودک برای دسترسی به چیزی که اجازه ندارد. اگرچه ممانعت پدر و مادر برای ندادن نوشابه به کودک واکنش مناسبی است اما نکته اصلی اینجاست که این واکنش کمی دیرهنگام است. سوال اینجاست که اصلا چرا باید کودک یک ساله ای که در حال رشد است باید با طعم نوشابه ای که فقط اسید و شکر است را چشیده باشد تا الان برای خوردن مجدد آن بهانه گیری کند؟ دکتر پریسا ترابی، عضو دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی درباره عوض شدن ذائقه غذایی کودکان زیر پنج سال و گرایش آن ها به سمت مصرف مواد غذایی فست فودی یا تنقلات ناسالم گفتوگویی با نوآوران داشت .اومعتقد است عواملی که موجب این تغییر می شود عبارت است از: « عادات غذایی خانواده و مصرف مکرر برخی مواد غذایی توسط خانواده ها بویژه مادران که سبب تمایل کودک به غذاهای پرمصرف خانواده می شود» این متخصص تغذیه عواملی را که در خانواده ها منجر به جهت گیری تمایل کودکان به غداهای ناسالم می شود را در چند مورد برشمرد:
1. ذائقه مادر که در صورت تمایل به برخی طعم ها نانند شور یا شیرین، سبب می شود غذای کودک بیشتر با همان طعم تهیه شود.
2. برنامه و عادات غذایی محل های نگهداری کودک در خارج از منزل مانند مهد کودک ها که در صورتی که مبنای درستی برای تهیه مواد غذایی نداشته باشند، مستقیما در شکل گیری ذائقه کودک بسشیار اثر گذار خواهد بود.
3. تبلیغات تلویزیونی، تحقیقات نشان داده است که تاثیر تبلیغ مواد غذایی از طریق رسانه ها بویژه از نوع دیداری بر تمایل کودکان بویژه کودکان زیر 6 سال بسیار تاثیر گذار است.
4. غذای همسالان در محل های نگهداری عمومی مانند مهد کودک ها و نوع تنقلاتی که خانواده های آنان برایشان بهعنوان میان وعده تهیه می کنند نیز بر انتخاب و تمایل سایر کودکان در انتخاب تنقلات موثر است.
5. میزان آگاهی و سواد تغذیه ای مادر و یا مراقب کودک نیز در شکل گیری ذائقه کودکان موثر است»
کودکان را از خطر دور نگه داریم
پژوهشهای گوناگون نشان داده میزان مصرف غذاهای سالم مانند میوه و انواع سبزی در کودکان و نوجوانانی که از غذاهای فست فود استفاده میکنند کمتر از سایرین است و متأسفانه این عادت غلط هم روز به روز جایش را در زندگی این گروه سنی بیشتر باز میکند. این عادتها تهدیدی برای سلامت کنونی این گروه سنی آسیبپذیر است. دکتر ترابی آگاه سازی خانواده ها را مهمترین راه اصلاح ذائقه غذایی ناسالمی که شکل گرفته می داند: « برای حل این مشکلات نخستین راه حل آگاه سازی خانواده ها با ماهیت این مواد غذایی و اجزای آن، اثرات مصرف مواد غذایی پرچرب، پر نمک و شیرین بر سلامت بدن بویژه در آینده خواهد بود. توجه دادن به والدین در خصوص شیوع روزافزون بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، فشارخون بالا، سرطان، کبد چرب و ... و عوارض آن و مسئولیت والدین در قبال حفظ سلامت کودکانشان نیز راهکار دیگر است.» به گفته این پزشک تغذیه عوارض مصرف فست فودها و نوشیدنی های صنعتی و حاوی مواد افزودنی ناسالم را برای کودکان :« بی اشتهایی و سیری کاذب کودک به مصرف غذای اصلی که تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن در حال رشد کودک، بیش فعالی و عدم تمرکز در انجام فعالیتهای روزانه، پرخاشگری و بی حوصلگی در برقراری ارتباط با اطرافیان، کم خونی، چاقی و عدم کنترل خوردن کودک که با بزرگتر شدن او تنظیم وزن را با مشکل مواجه می کند، کاهش اعتماد بنفس کودک چاق در مواجهه با همسالان خود، عدم چابکی و عدم تمایل به انجام فعالیتهای ورزشی که جهت سلامت در این سنین ضروری است، را بر می شمرد.»
دکترحق پرست