سوال: بیماری فشار خون، تنگی نفس و وز وز گوش به همراه تپش قلب دارم. علت افزایش مدام خون چیست؟ از مصرف چه غذاهایی خودداری کنم؟
پاسخ:در وضعیت فشار خون طبیعی، خون یا مایع حیاتی بدن، در سیستم گردش خون در یک وضعیت عادی به گردش درمی آید. با این گردش طبیعی خون بافت های بدن ما اکسیژن و مواد غذایی را از طریق عروق دریافت می کنند. گویچه های سفید دستگاه ایمنی هم با گردش خون در سراسر بدن ما وظیفه ایمنی بدن را بر عهده دارند. با گردش طبیعی خون انتقال هورمون ها و رفع سموم تولید شده در فرایند متابولیسم هم انجام می گیرد. فشار خون زمانی طبیعی است که وضعیت سیستولیک بیشتر از 120 میلی متر جیوه و دیاستولیک بیشتر از 80 میلی متر جیوه نباشد. در وضعیت پرفشاری خون (Hypertension) معمولاً نشانه ای وجود ندارد. اما در وضعیت هشدار دهنده نشانه هایی از نوع احساس خستگی، تغییرات بینایی، وز وز گوش، سردرد، تپش قلب، درد قفسه سینه و احتمال خون دماغ شدن وجود دارد. در سیستم های رایج درمانی معمولاً برای کاهش فشار خون از (Beta blockers) ها یا مسدود کننده های بتا استفاده می شود. مسدود کننده های بتا باعث کاهش تعداد ضربان قلب و کاهش فشار خون می شوند. از این داروها برای درمان بیماری های شریان های کرونری استفاده می شود. برای درمان بیماری همچنین از مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین و داروهای ادرارآور هم استفاده می شود. بسیار مهم است که توجه داشته باشیم که این داروها ضمن خطرناک بودن فقط می توانند اثرات آنی و موقتی در کنترل بیماری داشته باشند و باعث درمان بیماری نمی شوند. معمولاً در بررسی علت پرفشاری خون عواملی مورد توجه قرار می گیرند که از میان این عوامل افزایش سن و سابقه فشار خون در خانواده می توانند حائز اهمیت باشند. آنچه بسیار حائز اهمیت است، توجه به عوامل اصلی پرفشاری خون یعنی عوامل مربوط به سبک زندگی است.
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری پرفشاری خون و همچنین برای درمان بیماری، فعالیت فیزیکی مدام، خودداری از مصرف نمک و فراورده های حاوی نمک مانند کنسروها، خودداری از استعمال دخانیات، خودداری از مصرف کافئین، خودداری از مصرف الکل، خودداری از مصرف قندهای صنعتی، کاهش وزن و مهار کردن تنش های روانی حائز اهمیت هستند. در ابتلا به بیماری پرفشاری خون به عنوان درمان خانگی، مصرف موز، انگور، کرفس و سیر می تواند به کاهش فشار خون کمک کند. توصیه و تاکید اصلی ما برای پیشگیری، کنترل و درمان بیماری پرفشاری خون، حذف همه پروتئین های حیوانی است. در بشقاب های غذایی خود از هیچ نوع از پروتئین های حیوانی استفاده نکنید. این منابع بیماری زا را برای همیشه از زندگی خود دور کنید.
با مصرف فراورده های حیوانی، چربی های اشباع موجود در این فراورده ها در دیواره سرخ رگها ایجاد رسوب و پلاک (Plaque) می کنند و باعث اختلال در جریان طبیعی خون می شوند. پلاک های شکل گرفته می توانند با ایجاد لخته و با به حرکت درآمدن در جریان خون رگ های کوچکتر را دچار انسداد کنند. انسداد در سرخ رگها و مویرگ ها توسط پلاک ها منجر به حملات قلبی و سکته های مغزی می شود. بهترین راه پیشگیری و درمان بیماری های مربوط به دستگاه گردش خون خودداری از مصرف همه پروتئین های حیوانی و همه غذاهای فراوری شده است. خام گیاه خواری کنید؛ سالم زندگی کنید. طبیعت کیمیاگر، حسن زاده