گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد. ریشه کلمه گلوتن کلمه لاتینی «گلوتن» به معنای «چسب» میباشد. گلوتن ترکیبی پروتئینی است که از غذاهای فرآوری شده از گندم و سایر غلات مرتبط به آن از جمله چاودار و جو بدست میآید.
گلوتن ترکیبی از دو گلیکوپروتئین گلیادین gliadin و گلوتلین glutelin میباشد که متصل با نشاسته در اندوسپرم ( بافت تغذیهای اطراف جوانه ) غلات علوفهای حضور دارند. در اندوسپرم موجود در دانه اغلب گیاهان گلدار، پروتئین ذخیره شده است تا به هنگام رویش به مصرف جوانه برسد. گلیادین و گلوتلین حدود ۸۰٪ محتوای پروتئینی دانه گندم را تشکیل میدهند. گلیادین محلول در الکل است و گلوتنین فقط در باز و اسیدهای رقیق محلول میباشد . چون این دو ترکیب در آب غیرمحلول میباشند میتوان با شستن نشاستهای که به آنها متصل میباشد، خالصسازی گلوتن را انجام داد.
در نقاط مختلف جهان گلوتن به عنوان یک منبع پروتئینی هم در غذاهایی که بطور مستقیم از منابع حاوی آن تهیه میشود و هم به عنوان افزودنی به غذاهایی کم پروتئین، در نظر گرفته میشود.
گلوتن حقیقی که حاوی گلیادین و گلوتنین است محدود به گیاهان خانواده چمنیانgrass میباشد. پروتئین ذخیره شده دردانه برنج و ذرت نیز گاهی گلوتن نامیده میشوند ولی ترکیب پروتئین آنها متفاوت از گلوتن حقیقی است.