این امر به ویژه دربارهی ارزش مواد مغذی آنها صحت دارد، زیرا برخی از مواد مغذی فقط مختص گیاهان و میوەجات غلات مغزیجات ،جوانه میباشدبرای جذب حداکثر مواد مغذی آنها، عاقلانهتر آن است که از یک رژیم غذایی متعادل، پیروی شود.
در این مقاله ۱۰ مورد از شایعترین مواد مغذی را که جذب آن از غذاهای حیوانی دشوار و در مواردی غیر ممکن است، برایتان بر میشماریم.
1. ویتامین C.
ویتامین C. در زمره حیاتیترین ویتامینهای مورد نیاز بدن است که در مواد غذایی حیوانی پختهشده به ندرت یافت میشود.
ویتامین C. آنتیاکسیدانی بسیار قویست که برای حفظ انسجام بافتها از اهمیت ویژهایی برخوردار است. این ویتامین همچنین به عنوان فاکتور مشترکی برای عملکرد بسیاری از آنزیمهای بدن محسوب میشود.
بعلاوه، کمبود ویتامین C. ممکن است به بیماری اسکوربوت، که در ابتدا پوست را درگیر کرده و موجب بروز لکههایی در آن میشود و با خستگی مفرط همراه است، شود. این بیماری در موارد حاد موجب زردی پوست، از دست دادن دندانها، خونریزی و در نهایت مرگ میشود.
رژیمهایی که تنها بر پایهی مواد غذایی حیوانی استوار باشند، معمولا حاوی ویتامین C. کافی نیستند. به همین دلیل، افراد باید آن را از میوهها، سبزیجات، غذاهای مقوی یا مکملها تامین نمایند.
از آنجایی که اکثر مردم ویتامین C. مورد نظر بدنشان را از برنامهی غذایی خود جذب میکنند، مصرف مکلها ضرورتی ندارد.
با این وجود، چندین مطالعه در این زمینه حاکی از آن است که جذب زیاد ویتامین C. موجب:
پیشگیری از بیماری زوال عقل مرتبط با افزایش سن میگردد.
فشار خون را کاهش میدهد.
سلامت رگهای خونی را بهبود بخشیده و احتمالا خطر انسداد سرخرگها را از بین میبرد.
بیماریهایی که از آنها نام برده شد ممکن است با کمبود ویتامین C. در افراد بروز نماید.
مصرف ویتامین C.، جذب آهن مواد غذایی مصرفی را نیز افزایش میدهد. همین امر خطر ابتلا به کمخونی را در افراد مستعد کمبود آهن کاهش میدهد.
ویتامین C. در اغلب مواد غذایی گیاهی به ویژه میوههای خام و سبزیجات یافت میشود. غنیترین منابع غذایی شامل فلفل دلمه، کلم، کیوی، مرکبات و انواع توتها میشود.
۲ تا ۵. فلاونوئید
فلاونوئیدها رایجترین گروه آنتیاکسیدانهای گیاهی هستند. آنها کم وبیش در تمامی مواد غذایی گیاهی یافت میشوند.
بسیاری از خواص مصرف میوهها و سبزیجات ناشی از فلاونوئید موجود در آنهاست. در حقیقت، مطالعات حاکی از آن است که رژیم غذایی سرشار از فلاونوئید مزایای فراوانی دارد از جمله:
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
بهبود سلامت و عملکرد مغز
سلامت رودهی بزرگ
در زیر به ۴ نمونه از رایجترین فلاونوئیدها اشاره میکنیم، منابع غذایی و مزایای آنها در سلامت را برمیشماریم:
2. کوئرستین
کوئرستین متعارفترین نوعِ فلاونوئید است.
جذب حداکثری کوئرستین با فشار خون پایینتر و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی همراه است.
کوئرستین در اغلب گیاهان یافت میشود، اما غنیترین منابع غذایی آن caper، پیاز، کاکائو، کرنبری و سیب است. البته مکملهای آن نیز وجود دارد.
3. کاتچین
کاتچینها از خانوادهی فلاونوئیدها هستند، فراوانترین نوع آنها کاتچینها و اپیکاتچینها هستند.
مزایای کاتچینِ موجود در چای سبز برای حفظ سلامت به طور گستردهایی مورد بررسی قرار گرفته است.
آنها همچنین با کاهش فشار خون، بهبود عملکرد رگهای خونی و تخفیف کلسترول خون در ارتباط است.
کاتچینها در بسیاری از میوهها و نوشیدنیها یافت میشوند. اصلیترین منابع آن زردآلو، گلابی، انگور، هلو، چای، کاکائو است.
4. هسپریدین
هسپریدینها یکی از متداولترین فلاونوئیدها هستند.
مطالعات نشان میدهند که هسپریدین به پیشگیری ازبیماریهای قلبی و سرطان کمک شایانی میکند. با این وجود، شواهدِ موجود فقط به مطالعات آزمایشگاهی بر روی حیوانات محدود میشود.
هسپریدین در مرکبات(پوستە سفید انها)، به ویژه پرتقال و لیمو به وفور یافت میشود.
5. سیانیدین
سیانیدین گستردهترین نوع آنتوسیانین است.
آنتیوسیانینها رنگدانههای آنتیاکسیدانی هستند که رنگ روشن بسیاری از میوهها و سبزیجات به لطف آنهاست.
مطالعات حاکی از آن است که آنتوسیانینها خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهند، اما شواهد موجود در این زمینه بسیار محدود است.