شوره سر یا سبوره با پوستهریزی پوست سر مشخص میشود که همراه با خارش و گاهی اوقات همراه با قرمزی ودلمه میباشد.پوستههای سفید رنگ در لابلای موها که گاهی روی شانهها ریخته و از نظر زیبائی و اجتماعی ناخوشایند است. شوره سر نوع خفیف درماتیت سبوروئیک میباشد. درماتیت سبوروئیک یا درماتیت شورهای به ضایعات قرمز و پوستهدار پوست که با تولید سبوره (پوستههای چرب یا خشک سفید رنگ) و خارش همراه است، گفته میشود. این بیماری مسری نیست.
شوره سرچگونه بوجود میآید؟
علت شوره سر-پوست سر بطور طبیعی در اثر لایه لایه شدن طبقه شاخی آن لایههای شاخی قدیمی را ازدست داده و لایههای جدید جایگزین میگردند. درحالت عادی این سلولها ظرف 30 – 20 روز مراحل رشد خود را طیکرده و از سطح پوست به صورت سلولهای مرده به بیرون ریخته میشوند. درصورتیکه این روندبه شکل غیرعادی تسریع گردد، تعداد سلولهای مرده افزایش یافته و همراه باچربی و ترشحات دیگر پوست تشکیل «شوره سر» را میدهند. شوره سر به حدی شایع است که برخی متخصصان آن را امری طبیعی میدانند.پس شوره سر در اثر جدا شدن سلولهای خارجی پوست سر به وجود میآید و باید نسبت به درمان عارضه شوره سر اقدام کرد.
چه عواملی در بروز شوره سر دخیل هستند؟
*یکی از عوامل موثر در بروز شوره سر مشکلات گوارشی مثل چاقی زیاد، یبوست وعدم هضم غذا است.
*عدم داشتن تغذیه صحیح و کمبودهای تغذیهای (کمبود ویتامین ها و...) از دیگر عوامل موثر در بروز شوره سر است
* خستگیهای بیش از حد روزانه
* کمبود خواب
* استرسهای روحی و اختلالات عاطفی
* عامل توارث
* اختلالات هورمونی (به خصوص آندروژنها )
* هوای سرد و خشک
* واکنش های آلرژیک
* گرمای بیش از اندازه
* استفاده از کلاههای تنگ و چسبان
* پوست چرب، تعریق زیاد نیز در بروز شوره سر موثر است
* مصرف بیرویه مواد آرایشی مو و عدم رعایت نظافت مو (شامپو نزدن مرتب یا استفاده از شامپوی نامناسب، عدم شستوشوی کافی سر متعاقب استفاده از شامپو و یا باقی ماندن بقایای صابون در پوست سر) نیز از عوامل دیگر موثر در بروز شوره سر است.
* آسیبهائی که به پوست سر وارد میشود مثل سشوار زدن و فرمو بیش ازحد، بابلیس، رنگ کردن و مش زدن مکرر مو.
* از عوامل دیگر موثر در بروز شوره سر مصرف برخی داروها مثل سایمتیدین، کلرپرومازین و داروهای ضدفشارخون بالا است
*همچنین شوره ممکن است علت میکروارگانیسمی و نیز قارچی داشته باشد (Pityrosporum Ovale، «مالاسزیا وستریکتا» و «مالاسزیا گلوبوسا». )
انواع شوره سر
شوره سر به دو فرم دیده میشود:
1- شوره سر خشک :که دراین حالت پوستهها به سرنچسبیده و بصورت پوستههای نازک با ظاهر پودری خاکستری روی سر، شانهها و اطراف گردن دیده می شوند و ظاهر بسیار زشت وزنندهای بوجود میآورند.در این نوع شوره سر خارش هم وجوددارد. شوره خفیف بسیارشایع بوده بطوری که برخی ازمتخصصین وجود آن راطبیعی تلقی میکنند
شوره سر
2- شوره چرب : که درآن پوستهها بزرگتر و چرب بوده و لذا به هم چسبیده و نمیریزند بلکه یک حالت متراکم وچرب درپوست سربوجود می آورندکه بیمار را بسیار ناراحت میکند. اغلب اوقات خارش هم وجوددارد.