سوال: آرژنین چیست؟ دریافت کافی آرژنین چه تاثیری در حفظ سلامتی بدن ما دارد؟ آیا می توانیم از مکمل های آرژنین استفاده کنیم؟ لطفاً بهترین منابع غذایی آرژنین را معرفی کنید.
پاسخ: آرژنین (Arginine) یک اسید آمینه (Amino Acids) از جمله 20 اسید آمینه موجود در بدن انسان است. این اسید آمینه یا از طریق دریافت منابع غذایی و یا از طریق تجزیه پروتئین ها در بدن تامین می شود. حضور مقدار کافی این اسید آمینه حیاتی اثرات بسیار موثری در سلامتی بدن انسان دارد. از جمله این عملکردهای موثر آرژنین تقویت سیستم ایمنی بدن انسان است. وجود کافی این اسید آمینه فعالیت غده تیموس را افزایش می دهد. با تولید کافی گلبول های سفید به نام لنفوسیت های T در غده تیموس، رشد و فعالیت سلول های سرطانی متوقف می شود. وجود کافی آرژنین انباشتگی چربی ها در کبد را از بین می برد و نارسایی کبدی از نوع سیروز کبدی را درمان می کند و به کبد در دفع ماده زائد آمونیاک کمک می کند. آرژنین پانکراس را برای تولید انسولین تحریک می کند و حساسیت هورمون انسولین را افزایش می دهد. آرژنین بخشی از کلاژن است و در شکل گیری استخوان های جدید و در درمان بیماری آرتریت روماتوئید بسیار موثر است.
افزون بر موارد گفته شده دریافت کافی آرژنین در کاهش زمان ترمیم زخم و جراحات، کاهش فشار خون، کاهش چربی های بدن، افزایش توانایی باروری زنان و مردان، تقویت توانایی جنسی، کاهش وزن و تحریک ترشح هورمون رشد در کودکان نقش موثر دارد. آرژنین همچنین پیش ساز نیتریک اکسید NO است و در گشاد شدن عروق و کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی نقش دارد. در منابع حیوانی مانند مرغ، ماهی، زرده و سفیده تخم مرغ و شیر مقدار بسیار کمی آرژنین وجود دارد. (توصیه نمی شوند) مصرف مکمل های آرژنین هم می تواند به عوارض جانبی زیادی منتهی شود. از جمله این عوارض، تهوع، اسهال و استفراغ، دردهای شکمی، بروز نشانه های آسم، واکنش های الرژیک و التهابات مجاری تنفسی است. به ورزشکاران توصیه می شود از مکمل های آرژنین استفاده نکنند. یافته های تعدادی از کارآزمایی های موجود در ایران و نتایج یافته های آنان مبنی بر بهبود عملکرد ورزشی در ورزشکاران می تواند نادقیق، ناسنجیده و غیر علمی باشد. در تعدادی از این کارآزمایی ها آنچه مورد مطالعه قرار گرفته تنها مواردی مانند بررسی سطح سدیم و پتاسیم و میزان عملکرد ورزشی کوتاه مدت بوده و به هیچ وجه شامل مطالعه عوارض کوتاه مدت و بلند مدت مصرف مکمل آرژنین نبوده است. بیشترین مقدار آرژنین در بادام، تخم آفتاب گردان، گردو، فندق، پسته و بادام زمینی وجود دارد. در بذر کتان، گندم و سیر هم مقدار کمی آرژنین وجود دارد. تخم آفتاب گردان را تا می توانید خیس نکنید. تیامین موجود در تخم آفتاب گردان در اثر خیس شدن از بین می رود. طبیعت کیمیاگر،
دکتر ناصرالدین حسن زاده