●✍️ بوتہ چـای جزو معـدود گیاهانے است ڪـہ بہ دلیل وجود سموم فراوان در بافت آن، در طــبیعت هیچ آفت جدی بہ جز انسان نــدارد!
❁🔺مزارع این گیــاہ نیاز بہ سمپاشے ندارند و هیــچ چرنده، پرنده، حــشرہ و ... بہ آن نزدیڪ نمی شود.
❁🔺اگر در بیــن علوفہ چهارپایان حتے ڪمے برگ چای باشــد، حیوان بہ محض جـویدن آنها را از دهانش بیرون مے ریزد!
●✍️در بسیارے از مناطق ڪـشاورزے، برای آن ڪـہ احشام و سایر حیوانات بہ مـزارع و ڪشتزارهاے مختلف نزدیڪـ نـشدہ و زراعت را خراب نـڪـنند، اطـراف آنها را بوتہ چای مے ڪارند. حیوانات با مشـاهدہ بوتہ چای بہ مـزرعہ نزدیڪ نمـے شوند!
●✍️ مصرف چاے (خصوصاً پس از غذا ڪہ سال هاست عادت بسیاری از ایرانیان شدہ است) جلوی جذب آهن معدنے موجود در غذاها توسط بدن را مے گیرد
❈▪️در نتیجہ منجر بہ بروز بیماری ڪم خونے مزمن در مصرف ڪنندگان مے شود.
❈▪️چای دارای ترڪیباتے بہ نام تانن است ڪہ مزہ تلخ چاے را ایجاد می ڪند.
❈▪️تاننها با آهن، ایجاد رسوب می نمایند و این رسوب بہ دلیل درشتے ملڪول و سنگینی، غیر قابل جذب توسط بدن است.
❈▪️لذا در صورتے ڪہ غذای مصرفے دارای آهن بودہ و بلافاصلہ بعد از آن چای مصرف شود، از جذب آهن آن جلوگیرے مےڪند. فراموش نڪنید ڪہ عارضہ ڪم خونے خود باعث دہ ها بیماری دیگر در بدن مے شود.
●✍️ اولین وارد ڪـنندہ تخم این گیاہ بہ ایران در اوایل دورہ قاجار انگلیسے ها بودند ڪـہ با همڪـاری عناصر خودفروختہ ای در دربار قاجار، ڪـشت این گیاہ و نوشیدن دم ڪـردہ آن را در ایران رواج دادند.
❁🔻عڪـس العمل علماء و حڪـمای آن دوران در برابر این حرڪـت پلید استعماری شدید بود. در یڪـے از نامہ هایے ڪـہ بہ دربار قاجار نوشتہ شدہ است آمده: «چرا مے خواهید گیاهے را در ایران رواج دهید ڪـہ حتے الاغ ها از نزدیڪـ شدن بہ مزارع آن خودداری مے ڪـنند! چای مولد سودا در بدن و سودا مقدمہ سرطان است!».
❁🔻واقعیت آن است ڪـہ حڪـمای ایران زمین از چند هزار سال قبل با این گیاہ آشنایے داشتہ و بہ خوبے مے دانستند ڪـہ این گیاہ ارزش غذایے نداشته، بلڪـہ مصرف غیر دارویے آن مضر است.
●✍️ گیاہ چای دارای مادہ ای است بہ نام اگزالیڪـ اسید، ڪـہ مسموم ڪـنندہ بودہ و اختلالات متابولیسمی ایجاد مے ڪـند. این مادہ در ڪـلیہ رسوب ڪـردہ و سنگ های ڪـلیوی اگزالیڪـ را موجب مے شود.