✅ اسیداوریک بالا (بالاتر از 7 میلی گرم در دسی لیتر) یکی از عوامل مهم بروز بیماری نقرس است که باعث درد پا و ورم مفاصل بهخصوص مفاصل اندام تحتاتی و شست پا میشود. بالا رفتن میزان کریستالهای اسیدی در خون علاوه بر تاثیر روی مفاصل، ممکن است سنگکلیه ایجاد کند، چون میزان دفع اسیداوریک از طریق ادرار بالا میرود و کریستالها به هم متصل میشوند و میتوانند هسته مرکزی سنگهای کلسیمی باشند یا سنگهای اسیداوریکی ایجاد کنند.
✅ اسیداوریک معمولا در جایی رسوب میکند که دمای بدن کم و معمولا زیر 32درجه باشد بنابراین شایعترین مفصلی که درگیر نقرس میشود، مفصل انگشت شست پاست که تقریبا سردترین مفصل بدن است. هرگز اتفاق نمیافتد که انگشت شست پا درگیر نشود و مفصلی مانند شانه که خیلی گرم و به مرکز بدن نزدیک است، درگیر شود مگر در مواردی که تمام مفاصل درگیر شده باشند و بیماری بهتدریج به سمت مرکز بدن پیشروی کند.
✅ سنگهای اسیداوریکی میتوانند انسداد و علایم سنگکلیه در فرد ایجاد کنند یا ممکن است تعداد سنگها زیاد شوند. نکته مهم این است که این موضوع قابل پیشگیری است و اگر بدانیم اسیداوریک بالاست و آن را درمان کنیم، میتوانیم جلوی تشکیل سنگها را در آینده بگیریم.
✅ مساله دیگری که وجود دارد این است که ممکن است همه افراد دچار اسیداوریک بالا به سنگکلیه مبتلا نشوند، گاهی کریستالها از طریق ادرار دفع میشوند و در ادرار خون دیده میشود یا سوزش و تکرر ادرار فرد را آزار میدهد .
✅ مشکل افرادی که اسیداوریک خونشان بالاست، فقط سنگکلیه و نقرس نیست بلکه ممکن است به دلیل تغییراتی که در ضخامت جدار رگهای بدن رخ میدهد، در آینده به فشارخون بالا مبتلا شوند. اسیداوریک بالا میتواند زمینه ابتلا به فشار خون بالا را فراهم کند و در نتیجه فردی که فشار خون بالا ندارد به دلیل اسیداوریک بالای مزمن دچار بیماری فشارخون شود.
✅ اگر اسیداوریک طولانیمدت و به میزان قابلتوجه بالا باشد و درمان نشود، میتواند به بافت کلیه آسیب برساند و نارسایی کلیه ایجاد کند، بنابراین حتما باید بهطور جدی درمان شود و رژیم غذایی فرد مورد بازنگری قرار گیرد. افرادی که کباب، گوشت قرمز، دل، جگر و قلوه یا کلهپاچه مصرف میکنند، بهخصوص اگر همزمان زمینه ارثی هم داشته باشند، مستعد ابتلا به این بیماری هستند.