اختلالات سیستم ایمنی بدن باعث فعالیت غیرطبیعی سیستم ایمنی می شود . به طوری که سیستم ایمنی بر ضد بدن عمل می کند و به بافت های خود صدمه می زند . بنابراین توانایی بدن در مبارزه با عوامل آسیب زا به شدت کاهش یافته و در برابر عفونت ها و بیماری ها عملکرد ضعیفی از خود نشان می دهد .
در واقع سیستم ایمنی بدن در مقابل یک عامل نا شناخته آنتی بادی هایی تولید می کند که به جای مبارزه با آن عامل یا عفونت به بافت های خود بدن حمله می کند .
برخی از بیماری های خود ایمنی عبارتند از :
-آرتریت روماتوئید : یا همان روماتیسم مفصلی ، سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی را تولید می کند که به مفاصل بدن حمله می کنند و باعث التهاب ، تورم و درد مفاصل می شوند .
-لوپوس : نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم دفاعی بدن بر علیه بافت های پیوندی خود عمل کرده و به آنها اسیب می رساند . علائم آن ایجاد لکه های سرخ بر پوست بدن است . خانم ها ۱۰ برابر آقایان بیشتر به این بیماری دچار می شوند .
-ام اس (MS) : سیستم ایمنی بدن به سلول های عصبی حمله می کند و باعث علائمی مانند درد و اسپاسم عضلانی ، ضعف ، عصبانیت و حتی کوری می شود .
-پسوریازیس : نوعی بیماری پوستی مزمن خود ایمنی است. هنگامی رخ می دهد که دستگاه ایمنی بدن سیگنال های اشتباه می فرستد که باعث افزایش سرعت رشد سلول های پوست می شود . این بیماری واگیر دار نیست . درمان قطعی ندارد اما می توان آن را کنترل کرد .
-واسکولیت : اختلال در سیستم ایمنی بدن و التهاب در عروق خونی موجب واسکولیت می شود . این بیماری در حال حاضر غیرقابل درمان است . اما می توان با یکسری از داروها پیشرفت آن را کنترل کرد .
-بیماری سلیاک : که گلوتن موجود در گندم و جو و غیره به روده آسیب می رسانند .
بیماری خود ایمنی
این ها تنها چند نوع از بیماری های خود ایمنی بودند که افراد به آن دچار می شوند .
علائم بیماری های خود ایمنی
علائم بیماری خود ایمنی همیشه به صورت آشکار نیستند بلکه ممکن است علائم آن پنهان باشد . بسیاری از مردم به آرامی دچار بیماری خود ایمنی می شوند ، مانند سندرم روده تحریک پذیر ، بدون اینکه خودشان متوجه شوند که به این بیماری مبتلا شده اند .
در حقیقت ممکن است حتی ۵ سال طول بکشد تا یک نشانه موثق و مطمئن از بیماری خود ایمنی تشخیص داده شود . حتی ممکن است بارها و بارها به پزشک های متفاوت مراجعه کنید و بازهم نتوانند بیماری خود ایمنی را تشخیص دهند . و این مساله به این علت است که علائم بیماری های خود ایمنی مبهم و مشابه یکدیگر هستند .
پس چگونه می توانیم بفهمیم که نشانه های ابتلا به بیماری خود ایمنی را داریم و در مورد آنها چه کاری می توانیم انجام دهیم ؟ بیایید با یکدیگر علائم این بیماری را بررسی کنیم
علائم شایع بیماری خود ایمنی
برخی از علائم شایع بیماری خود ایمنی که باید به دنبال آن باشید عبارتند از :
-سر درد
-عصبانیت و اضطراب
-جوش های قرمز روی پوست صورت یا پوسته شدن پوست بدن
-آکنه
-اگزما
-پسوریازیس
-آلرژی
-آسم
-خشکی دهان
-سرماخوردگی های مکرر
-درد و ضعف عضلات
-کاهش وزن یا افزایش وزن غیر عادی
-ناراحتی های دستگاه گوارش ( که ممکن است از نشانه های سندرم روده تحریک پذیر باشد )
-نفخ یا ورم معده
– اسهال یا یبوست
اگر یک یا چند تا از علائم بالا را دارید لطفا حتما آنها را جدی بگیرید . امیدواریم که مشکل خاصی نباشد و به زودی برطرف شود .
ارتباط بیماری خود ایمنی با عملکرد ضعیف روده
مطالعات متعددی در مجلات معتبر پزشکی lacant ، مجله پزشکی بریتانیا و مجله بین المللی Gastroenterology نشان می دهد که روده ضعیف موجب برخی بیماری های خودایمنی می شود . مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید ( روماتوئید مفصلی ) و مشکلات سلامتی دیگر مانند آلرژی ، اوتیسم ، پسوریازیس ، سندرم متابولیک ، اگزما و … .
بنابراین اکثر محققان عملکرد ضعیف روده بزرگ را یک تئوری یکسان برای اکثر بیماری های خود ایمنی می دانند .
اما می شود امید داشت !! درحال حاضر علائم و دلایل ابتلا به بیماری های خود ایمنی مشخص شده و ما این امکان را داریم که آن را کنترل یا متوقف کنیم .