🔹در سال های اخیر، استنباطی رو به گسترش وجود داشته که تخم مرغ و کلسترول غذایی آنقدرها هم که قبلاً فکر می کردیم، بد نیستند. اما یک مطالعه ی جدید جامع این مسئله را زیر سوال می برد.
این مطالعه که در روز ۱۵ مارس در مجله ی مشهور پزشکی JAMA منتشر شد، شامل ۲۹.۶۱۵ نفر بود که به طور متوسط برای مدت ۱۷.۵ سال مورد مشاهده قرار گرفتند. نویسندگان پژوهش بررسی کردند که آیا مصرف تخم مرغ یا کلسترول غذایی با خطر بیشتر ابتلا به بیماری قلبی-عروقی یا مرگ ناشی از هر علتی در ارتباط است یا خیر.
یافته های آن ها؟ مشارکت کنندگان هرچه تخم مرغ یا کلسترول بیشتری مصرف کردند، خطر ابتلایشان به بیماری قلبی-عروقی یا مرگ ناشی از هر علتی بیشتر شد؛ رابطه ی دوز-پاسخ واضحی وجود داشت.
مشخصاً هر نصفه تخم مرغ اضافی در روز با ۶ درصد افزایش خطر بیماری قلبی-عروقی و ۸ درصد افزایش خطر مرگ در طی دوره ی پژوهش همراه بود. این خطرات در زنان حتا چشمگیرتر بودند- ۱۳ درصد خطر بیشتر بیماری قلبی-عروقی و ۱۶ درصد خطر بیشتر مرگ به ازای هر نصفه تخم مرغ اضافی در روز.
هر ۳۰۰ میلی گرم کلسترول غذایی اضافی در روز (یک تخم مرغ حاوی تقریباً ۱۸۶ میلی گرم کلسترول است) با ۱۷ درصد افزایش در بیماری قلبی-عروقی و ۱۸ درصد افزایش خطر مرگ ناشی از هر علتی همراه بود (به علاوه ی ۱۴ درصد خطر بیشتر نارسایی قلبی و ۲۶ درصد خطر بیشتر سکته). باز هم خطر در زنان بیشتر بود (۲۸ درصد خطر بیشتر مرگ ناشی از هر علت).
در مورد افرادی که رژیم غذایی شان در کل سالم و سرشار از میوه ها و سبزیجات است چطور؟ حتا این مشارکت کنندگان وقتی که یک نصفه تخم مرغ اضافی در روز داشتند، به طور قابل ملاحظه ای خطر بسیار بیشتر بیماری قلبی-عروقی را تجربه کردند.
البته همبستگی به معنای علیت نیست، اما این یافته ها شامل تطبیق بسیاری از متغیرها و اختلاط های احتمالی ازجمله سن، جنس، نژاد، تحصیلات، مصرف سیگار، فعالیت بدنی و دیگر انتخاب های غذایی می شود ولی حتا پس از آن که نویسندگان پژوهش، دیابت، شاخص توده ی بدنی، فشار خون، کلسترول خون و سایر عوامل بیماری قلبی-عروقی را کنترل کردند، همچنان معنی دار باقی ماند.
پی نوشت: ما هیچ نیاز بیولوژیکی به مصرف تخم مرغ یا کلسترول نداریم؛ درواقع، این مطالعه ی جامع (درمیان دیگر مطالعات) نشان می دهد که ما وقتی از آن ها پرهیز می کنیم وضعیت بهتری داریم. بدن ما می تواند همه ی کلسترول مورد نیازمان را تولید کند، و ما می توانیم سایر مواد مغذی موجود در تخم مرغ را از منابع سالم تر دریافت کنیم.