🍏 علت اصلی نقرس تجمع اسید اوریک در بدن است. اسید اوریک در واقع پسماند متابولیسم و سوختن پروتئین در بدن است. گاهی اوقات بر اثر تولید زیاد این ماده در بدن و یا ناتوانی کلیه در دفع آن این ماده بطرز غیر طبیعی در مایعات بدن جمع شده و بدنبال آن بلورهای این ماده در مفاصل بدن رسوب میکند. رسوب بلورهای اسید اوریک در بدن موجب تحریک سلول های ایمنی شده و بدنبال آن موجب التهاب و درد مفصل میشود.
تشکیل کریستال های اسید اوریک در مفصل موجب میشوند تا سلول های ایمنی بدن آنها را مهاجم تلقی کرده و بخورند. بدنبال آن این سلول ها مواد شیمیایی خاصی بنام پروستاگلاندین و لوکوترین از خود ترشح میکنند که این مواد موجب ایجاد علائم التهاب در مفصل (درد و تورم) میشوند.
🔴 از علائم شایع این بیماری درد و تورم ناگهانی مفصل بخصوص مفصل متاتارسوفالانژیال شست است. بروز ناگهانی درد و تورم مفصل را حمله نقرسی مینامند. ضربات مکرر به این مفصل (مثلا بدنبال راه رفتن طولانی) موجب میشود کریستال های اسید اوریکی که قبلا در بافت های مفصل رسوب کرده ناگهان به داخل مفصل ریزش کرده و موجب پاسخ التهابی بدن به آن شوند. هر عاملی که بتواند سطح اسید اوریک خون را به ناگهان بالا ببرد ( مانند بروز کم آبی در بدن، مصرف الکل و اسیدی شدن خون) هم میتواند موجب حملات نقرسی شود.
🔴 حملات درد و تورم مفصل شست پا در نقرس معمولا شبانه است. در طول روز به علت وضعیت ایستاده بدن، مایع میان بافتی زیادی در اندام تحتانی و بخصوص پایین ترین قسمت های آن یعنی پاها جمع میشود. شب هنگام و وقتی بیمار دار کشیده و به حالت افقی درمیاید این مایع میان بافتی دوباره به جریان خون برمیگردد. در این بازگشت، مایعات زودتر از اسید اوریک به جریان خون برمیگردند و در نتیجه غلظت اسید اوریک در پا افزایش میابد. این اسید اوریک در مفاصل پا رسوب میکند و چون در شب پا سردتر میشود این سرما به رسوب کریستال های اسید اوریک در مفصل پا کمک میکند. به همین علت بروز حملات درد و تورم مفصل در شب بیشتر است.
🔴 وزن بدن و بالا بودن فشار خون، دو عامل مهم ایجاد نقرس می باشد. بعضی ناراحتی ها و بیماری ها احتمال بروز نقرس را افزایش می دهد. این ناراحتی ها و بیماری ها شامل افزایش فشار خون، دیابت (بیماری قند) نوع یک و دو، کلسترول خون بالا (چربی خون بالا)، مسمومیت با سرب، ناراحتی های گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف غذاهای پورین دار، گرسنگی های طولانی و مفرط یا کم خوری، بیماری کلیوی، لنفوم، لوسمی (سرطان خون)، پسوریازیس (نوعی بیماری پوستی) و ناهنجاری در هموگلبین.
تغذیه:
❌ضروری است از خوردن غذاهای گوشتی و حیوانی 🍖🍗🍔 و نوشیدن الکل🍻🍷🥂 و حبوبات خودداری شود .
✅ برنامه غذایی روزانه را بر پایه مصرف سبزی ها🥒🍅🥕، میوه ها🍋🍌🍉🍇🍍، دانه های خوراکی تصفیه نشده🌰، ورزش⛹♂🤼♀⛷🧘♂ و حرکات بدنی قرار دهید تا از حملات نقرس جلوگیری شود.
❌ مصرف ریواس، قارچ، گل کلم و اسفناج به دلیل داشتن پورین محدود شود.
✅ روزانه 10 تا 12 لیوان مایعات غیر الکلی مصرف شود.
❌نوشابه های شیرین و عسل و شربتهای دارای فروکتوز بالا مثل شربت ذرت مصرف نکنید.
❌ از کربوهیدراتهای تصفیه شده مثل ارد سفید اجتناب کنید.
✅ آب هویج همراه با خیار و چغندر بهترین درمان کننده بیماری نقرس می باشد.
✅ آلبالو و گیلاس🍒🍒🍒 از میوه هایی هستند که در جلوگیری از بروز بیماری نقرس نقش مهمی دارند. هم چنین این میوه ها برای کاهش درد مفاصل، رماتیسم و نقرس بسیار مفید هستند. گیلاس و آلبالو مقدار اسید اوریک را که در نقرسی ها بالاست، کاهش می دهد.
❌ رژیمهای کاهش وزن شدید که باعث از بین رفتن بافت ماهیچه ای میشود احتمال حملات نقرس را افزایش میدهد