مغز ها و دانه ها غذاهایی سالم و طبیعی هستند که سرشار ازمواد مغذی و فیتوکمیکال های مفید می باشند
. اگر چه افسانه چاق کننده بودن مغز ها و دانه ها به قوت خود باقی است ، تحقیقات نشان می دهد که در واقع مغز ها برای کاهش ورن مفید می باشند . در تمام شرایط این میزان ماده مغذی م وجود در یک رژیم غذایی است که سالم بودن آن را مشخص می کند نه میزان چربی موجود در آن . و مغز ها بر اساس میزان ماده مغذی موجود در آنها منبعی سرشار از کالری های سالم می باشند .
مغز ها و دانه ها از نظر تغذیه ای بسیار مهم هستند .
دانه ها و مغز ها حاوی طیف های مختلفی از ریز مغذی هایی مانند فیتوسترول کاهش دهنده کلسترول بد ؛ آرژینین بهبود دهنده گردش خون ؛ مواد معدنی مانند پتاسیم ، کلسیم ، منیزیم و سلنیوم ؛ و آنتی اکسیدان هایی مانند فلاونویدها ، رسوراترول ، توکوفرال ( ویتامین E ) و کاروتینوید ها هستند .
خوردن مغز ها و دانه ها خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد
مطالعات همه گیر شناسی امراض به طوری نامتناقض نشان می دهند که مصرف مغز ها برای سلامت قلبی مفید است . تخمین زده شده است که خوردن پنج وعده یا بیشتر مغز ها در هر هفته باعث کاهش 35 درصدی خطر بیماری های کرنری قلب ( انسداد شریان های قلبی ) می شود . خوردن مغز ها و دانه ها از بدن در برابر مرگ قلبی ناگهانی محافظت کرده و کلسترول خون و التهاب را کاهش می دهد .
مغز ها و دانه ها به کاهش وزن کمک می کنند . افرادی که وزن کم می کنند نباید از مصرف مغز ها اجتناب نمایند ؛ در حقیقت در افراد چاق ، اضافه کردن مغز ها به رژیم غذایی به کاهش وزن و همچنین بهبود حساسیت انسولینی و در نتیجه به پیشگیری یا بهبود دیابت کمک می کند . با این وجود نباید در خوردن مغز ها زیاده روی کرد . مغز ها و دانه ها سرشار از مواد مغذی هستند ولی از کالری بالایی نیز برخوردارند ، بنابراین باید در مصرف آنها به میزان کالری مورد نیاز فرد توجه شود . معمولا مصرف روزانه یک اونس ( 28 گرم ) از این غذاها برای زنانی که سعی دارند وزن کم کنند مناسب است و برای مردان دارای اضافه وزن مصرف روزانه 5/1 تا 2 اونس ( 42 تا 56 گرم ) کافی می باشد . واضح است که افراد لاغر و دارای فعالیت فیزیکی بالا که کالری زیادی مصرف می کنند باید حجم بیشتری از مغز ها و دانه ها را مصرف کنند .
مصرف مغز ها می تواند طول عمر را افزایش دهد . در مطالعه سلامت ادونتیست ، چندین فاکتور در شیوه زندگی با طول عمر مرتبط بوده است . در این مطالعه افرادی که فعالیت فیزیکی بالایی داشتند ، رژیم غذایی گیاهی را دنبال و به طور مرتب از مغز ها تغذیه کردند به طور میانگین 8 سال بیشتر از افرادی که این عادت ها را نداشتند عمر کردند . به طور مشابه در مطالعه سلامت پرستاران نیز مصرف مغز ها به عنوان یک فاکتور تغذیه با کاهش خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی و سرطان ها مرتبط بوده است . تحقیق جدید این مشاهدات را تصدیق می کند .
هر مغز و دانه خوراکی ویژگی های تغذیه ای منحصر به فردی دارد که می تواند فواید سلامت خاصی را نیز در پی داشته باشد :
● بادام سرشار از آنتی اکسیدان می باشد . در یک مطالعه ، افرادبه طور روزانه و به مدت چهار هفته یا بادام و یا اسنکی را که از نظر خاصیت چربی با بادام مشابه بود خوردند ، و افرادی که بادام خورده بودند با کاهش استرس اکسیداتیو مواجه شدند .
● گردو . افراد مبتلا به دیابت که به به طور روزانه و به مدت 8 هفته گردو مصرف کردند افزایش توانایی در گشاد شدن رگ های خونی شامل تنظیم بهتر فشار خون را تجربه کردند . همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد گردو از بدن در مقابل سرطان پستان محافظت می کند.
● پسته و دانه درخت کاج مدیترانه ای در بین همه مغزها حاوی بیشترین میزان استرول گیاهی می باشند ؛ استرول گیاهی از نظر ساختاری شبیه کلسترول بوده و به کاهش سطوح کلسترول کمک می کنند . پسته علاوه بر کاهش کلسترول باعث کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو نیز می شود .
● دانه درخت کاج مدیترانه ای حاوی نوعی اسید چرب خاص است که نشان داده شده با افزایش دادن هورمون هایی که علائم سیری را به مغز ارسال می کنند ، جلوی اشتها را می گیرد .
● دانه کتان ، چیا و شاهدانه منابعی غنی از اسید چرب امگا 3 می با شند و شاهدانه به طور ویژه حاوی پروتئین بالایی است که آن را به غذایی مفید برای ورزشکاران تبدیل می کند .
● تخم کدو تنبل سرشار از آهن ، کلسیم و فیتوکمیکال ها می باشد و می تواند به جلوگیری از سرطان پروستات کمک کند .
● دانه کنجد در بین تمام غذاهای دنیا بالاترین میزان کلسیم را دارا می باشد ، مقدار زیادی ویتامین E برای بدن فراهم می سازد و حاوی لیگنانی می باشد که سزامین نامیده می شود ؛ غذاهای غنی از لیگنان می توانند از بدن در برابر سرطان پستان محافظت کنند .