در قرن نوزدهم و در جریان مبتلا شدن بسیاری از دریانوردان به بیماری اسکروی این دریانوردان بر اساس تجربه چاره کار را در مصرف مرکبات دیدند اما بالاخره در سال ۱۹۲۸ این ویتامین مهم توسط دکتر آلبرت سنت گیورگی در میوه پرتقال کشف شد و اسید اسکوربیک نام گرفت. این ویتامین c از ویتامینهای محلول در آب است که در میوهها مخصوصاً میوههای ترش و مرکبات و دیگر میوهها و گیاهان سبزیجات و صیفیها موجود است. این ویتامین در برابر حرارت و مواد قلیایی و طول زمان از بین میرود. این ویتامین در واکنشهای شیمیایی بدن یک حملکننده الکترون است
برخی فواید
ویتامین c یک آنتی اکسیدان است، یعنی از آسیب رادیکال آزاد به سلولها و بافت های بدن جلوگیری کرده و باعث تقویت دستگاه ایمنی میشود. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید میشود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثهها و دندانها کمک میکند. همچنین باعث ساخت کلاژن (قویترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه میدارد) شده و در پیشگیری از بالا رفتن کلسترول خون و ایجاد لختههای خونی در رگ مؤثر است. اشاره شده است که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمیکند اما طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک میکند. همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می شود و به افرادی که دچار کمخونی هستند توصیه میگردد. همچنین در یک تحقیق دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد مؤثر دانستهاند. برخی پژوهشگران نیز مدعی شدند که تزریق مقدار زیادی ویتامین ث (بصورت دارو) به افرادی که دچار سرطان هستند باعث می شود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماری های قلبی رنج میبرند نیز توصیه کردهاند. زیرا کمبود ویتامین ث باعث تصلب شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگها میشود و باعث بوجود آمدن درد در این افراد میگردد.
برخی منابع برای دریافت ویتامین c
بیشتر جانداران این ویتامین را خود میسازند اما جاندارن دیگری مثل انسان و میمون و ... هستند که باید این ویتامین را در طول روز از موادی که مصرف میکنند بدست بیاورند. این ویتامین هم به صورت طبیعی در منابع گیاهی و جانوری موجود است و هم به صورت مصنوعی و قرص. منابعی که بیشترین مقادیر این ویتامین را در خود دارند عبارتند از: فلفل تند ، توت فرنگی ، کلم بروکلی ، گریپ فروت ، گوجه فرنگی ، انبه ، لیمو ، گل کلم ، سیب زمینی ، هندوانه ، اسفناج ، کلم ، نارنگی و مرکبات ، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها، منابع گیاهی دارای ویتامین ث و جگر منبع حیوانی دارای ویتامین c است که ما مصرف آنرا توصیه نمی کنیم.
مضرات ویتامین c
هر چند وجود این ویتامین بسیار حیاتی ست و کمبود آن موجب اشکالات زیادی در بدن میشود اما مصرف بیش از حد آن هم باعث تکرر ادرار ، سنگ کلیه و اسهال می شود. اما در شرایط عادی معمولاً اضافه این ویتامین از راه ادرار دفع میشود. همچنین مصرف زیاد این ویتامین (به صورت دارو) باعث بروز اختلالات گوارشی ، خطر ابتلاء به سنگ اگزالات در مجاری ادراری و اعتیاد بدن به مقدار زیاد مصرف این دارو میشود.
✏️ استفاده بیش از حد ویتامین c بصورت دارویی ، مانند هر داروی دیگری تنها باید با مشورت و تجویز پزشک انجام گیرد